........................* Ειδήσεις - Ανταποκρίσεις - Ρεπορτάζ - Συνεντεύξεις - Τουρισμός - Διεθνή Νέα - Απόδημος Ελληνισμός *
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Translate (Μετάφραση)


................................Παράλιο Αστρος Κυνουρίας............................Φωτογραφία: Πέτρος Σ. Αϊβαλής, εφημερίδα "Αρκαδικό Βήμα"
"Χαίρε Ω Χαίρε Ελευθερία" Δ. Σολωμός

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

Θεόκτιστο - (Τοπόριτσα)





ΓΟΡΤΥΝΙΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ : ΠΑΤΡΟΓΟΝΙΚΗ ΓΗ
Θεόκτιστο - (Τοπόριτσα) 

Το Θεόκτιστο βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο της Αρκαδίας σε υψόμετρο 650 μ., ανάμεσα σε πλούσια βλάστηση , σε απόσταση 46.9km από τη Δημητσάνα και 56.7km από Τρίπολη ! Υπάγεται στην επαρχία Γορτυνίας και συνορεύει βορειοδυτικά με την επαρχία Καλαβρύτων του νομού Αχαΐας.
Είναι κτισμένο στους πρόποδες του Τρίκορφου και αποτελεί δείγμα ορεινού Αρκαδικού οικισμού. 
Από την δημιουργία του μέχρι και το 1927 έφερε την ονομασία Τοπόριτσα (εκχερσωμένος τόπος), ονομασία που έλαβε από τους Σλάβους που κατοίκησαν στην περιοχή.
Την σημερινή του ονομασία φαίνεται ότι την οφείλει σε μία μικρή χαράδρα στο κάτω μέρος του χωριού. 
Οι λίγοι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την γεωργία, την κτηνοτροφία και την οικοτεχνία (υφαίνουν στους αργαλειούς διάφορα κλινοσκεπάσματα και διάφορα υφάσματα). Ξεχωρίζουν οι εκκλησίες των Αγίων Θεοδώρων (1930), του Αγιώργη (1897) με το ξύλινο τέμπλο καρυδιάς, το διώροφο Δρακοπούλειο Πνευματικό κέντρο και το Σχολείο. Στο χωριό λειτουργεί και Λαογραφικό Μουσείο το οποίο προσελκύει επισκέπτες.
Της Παναγίας , τον 15Αύγουστο, γίνεται στο χωριό τρικούβερτο πανηγύρι που οργανώνει ο δραστήριος Σύλλογος και στις 26 Δεκεμβρίου γιορτή παστού .
Η προνομιακή του θέση μεταξύ του Μαινάλου και των βουνών της Αχαϊας δίνουν την δυνατότητα στον επισκέπτη για εξορμήσεις σε αρκετές και ενδιαφέρουσες περιοχές και τοποθεσίες όπως το χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων, το χιονοδρομικό κέντρο Μαινάλου, τους παραδοσιακούς οικισμούς της ορεινής Αρκαδίας (Βυτίνα, Δημητσάνα, Στεμνίτσα κ.ά), καθώς και τη λίμνη του Λάδωνα, τις πηγές του Λάδωνα και του σπηλαίου των Λιμνών.
Η επίσκεψή σας στο Θεόκτιστο θα σας δώσει την εξαιρετική ευκαιρία να γνωρίσετε από κοντά την μοναδική αρκαδική φύση με τις ατέλειωτες ομορφιές της.

Βαγγέλης Μητράκος 
ΠΗΓΗ : http://www.hotelsline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου